Reþete culinare
Tenerife ºi Insulele Canare au dezvoltat de mult timp un stil culinar unic. Insula ofera o gama variata de alimente si bauturi.
De ce nu incercati sa reproduceti cateva din specialitatile locale si sa retraiti experientele culinare de pe insula?
Papas Arrugadas
(Cartofi canarieni)
Printre cele mai cunoscute mancaruri din Insula Tenerife se numara Papas Arrugadas, adica Cartofii Canarieni. Arrugadas sunt cartofi mici fierti in apa foarte sarata. Multe restaurante ofera in loc de cartofi prajiti.
Ingrediente:
Cartofi noi mici
Sare de mare
Mod de preparare:
Puneti cartofii in coaja intr-un vas cu apa foarte sarata (in trecut localnicii au folosit apa oceanului). Cartofii trebuie sa “pluteasca” in apa sarata, daca nu, mai adaugati sare. Aduceti la fierbere si fierbeti timp de 20 minute. Se scurge apa, iar cartofii ramasi in vas se presar cu un strat de sare dura. Reduceti flacare si miscati usor vasul cu cartofii sarati deasupra acestuia, pana ce sarea se cristalizeaza. In final opriti flacara si acoperiti vasul timp de 5 minute (in acest fel cartofii devin “zbarciti”
Mod de servire:
Serviti cu sos Mojo!
SOSURI (SALSA)
Restaurantele din Tenerife sunt vestite pentru gama larga de sosuri pe cale le servesc cu paine, inainte de masa. Printre cele mai indragite sosuri se numara mojo roso (sosul rosu) si mojo verde (sosul verde)
Mojo Verde
Ingrediente:
1 buc. usturoi
200ml Ulei de masline Extra Virgin
150ml Otet din vin alb
1 mana de /pumn de coriandru proaspat
1 lingurita de chimion
1 lingurita de sare de mare
Mod de preparare:
Prima data curatati usturoiul.
Puneti usturoiul curatat, chimionul, otetul si sarea intr-un blender si taiati pana se formeaza un pireu/sos. Taiati marunt frunzele de coriandru. In final amestecati sosul format cu frunzele de coriandru si uleiul de masline
Mojo Rojo
Ingredients:
1 buc. usturoi
200ml Ulei de masline Extra Virgin
150ml Otet din vin alb
3 bucati de ardei rosi, uscati
1 lingurita de chimion
1 lingurita de sare de mare
1 lingurita de boia
Mod de preparare:
Puneti ardei uscati in apa care fierbe, opriti flacara si lasati acolo timp de 1 ora, sa se inmoaie
Curatati usturoiul. Puneti toate ingredientele, cu exceptia uleiului, intr-un blender si faceti un piereu fin
In final amestecati acest sos cu uleiul de masline
Pollo Con Ajo (Pui Canarieni)
Ingrediente:
1 kg pui
4 buc usturoi mari
1/2 lingurita de sare
5 linguri de ulei de masline
piper macinat
1 lingura de frunze de coriandru
200 ml Supa de pui
1 lingura de oregano
1/2 lingura de magheran
Mod de preparare:
Taiati puiul in bucati potrivite. Se utilizeaza numai pulpa si pieptul (e important sa lasati pielea pe bucatile de carne taiate). Taiati usturoiul in bucati marunte, adaugati sarea, piperul, oregano si magheranul si faceti un pireu cu 1 lingura de ulei de masline. Cand este gata amestecati si cu coriandrul taiat in bucati mici
Puneti acest amestec pe bucatile de pui si lasati putin timp (pana se marineaza)
Incalziti 4 linguri de ulei de masline si puneti in uleiul fierbinte bucatile de pui. Prajiti timp de 10 min, pana incep sa se inroseasca. Adaugati 200 ml de supa de pui (se poate si din cuburi de supa de pui) si fierbeti timp de 45 minute pana carnea de pui se lasa de pe oase.
Mod de servire:
Cu paine prajita, cartofi fierti sau cartofi canarieni si salata de legume.